Υπάρχει μια πεποίθηση ότι τα λευκά κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται ελαφρώς δροσερά ενώ τα κόκκινα κρασιά πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει νόημα αλλά δεν είναι απαραιτήτως αλήθεια.
Επειδή η θερμοκρασία που σερβίρετε το κρασί επηρεάζει σημαντικά τη γεύση του, η εκμάθηση μερικών βασικών οδηγιών θα ενισχύσει την απόλαυσή του. Η θερμοκρασία καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά και το ύφος του κρασιού και όχι από το χρώμα του και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

 Για παράδειγμα όταν ένα κρασί σερβίρετε παγωμένο μπορεί να καλύπτονται τα αρώματα του αλλά και οι ατέλειές του. Από την άλλη ένα πολύ ζεστό κρασί θα δείχνει θαμπό και άτονο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σερβίρουν το λευκό κρασί κατευθείαν από το ψυγείο τους, το οποίο διατηρείται συνήθως περίπου στους 3℃. Μια θερμοκρασία ιδανική για τα λαχανικά σας αλλά όχι για ένα λευκό κρασί. Οι ειδικοί συνιστούν πολύ συγκεκριμένες μια κατάψυξη για μισή ώρα. Θα λειτουργήσει εξίσου καλά.
Καθώς ένα δροσερό κρασί αρχίζει να ζεσταίνεται, αποβάλει όλα του τα αρώματα. Αυτά τα αρώματα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να απολαύσετε ένα κρασί. Την επόμενη φορά που θα βγάλετε ένα μπουκάλι κρασί απευθείας από το ψυγείο, γεμίστε ένα ποτήρι και μυρίστε τα αρώματα του. Ξανά μυρίστε το μετά από λίγο. Με το πείραμα αυτό θα καταλάβετε πως η θερμοκρασία επηρεάζει τα αρώματα ενός κρασιού.

Χειρότερο από το να πίνεις πολύ κρύο κρασί είναι το κρασί να είναι ζεστό. Η ιδέα ότι το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου είναι πολύ παλιά, επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι τα απορρίψετε αυτόν τον μύθο. Το πρόβλημα με το σερβίρισμα ενός κόκκινου κρασιού στους 18℃ είναι ότι καθώς το κρασί ζεσταίνεται, όλες οι ατέλειές του θα αποκαλυφθούν. Έτσι, αν υπάρχει η δυνατότητα, κρατήστε το κόκκινο κρασί στο κελάρι σας μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος ή βάλτε το στο ψυγείο για 15-20 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Αν τώρα το κόκκινο κρασί σας έχει ψυχθεί πάρα πολύ μην αγχωθείτε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε θερμότητα με τα χέρια σας στο μπουκάλι. 

Επίσης, ένα κρασί είναι πολύ πιθανό να ζεσταθεί ενώ βρίσκετε στο τραπέζι, άρα είναι πάντα καλύτερα να έχετε ένα κρασί πιο κρύο από το κανονικό παρά πιο ζεστό.

Όλα αυτά είναι σημαντικά κόλπα για να απολαμβάνετε το κρασί σας κάθε φορά.

Κόκκινα κρασιά με πλούσιο σώμα: 12 – 17 ℃
Κόκκινα κρασιά με πιο ελαφρύ ύφος: 7 – 12 ℃
Ελαφριά λευκά κρασιά: 6 -10 ℃
Ροζέ κρασιά: 10 – 12 ℃
Σαμπάνιες και αφρώδης οίνος: 6 – 8 ℃
Επειδή η θερμοκρασία του κρασιού παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη γεύση και το άρωμα του, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πως το αποθηκεύετε και στο πως το σερβίρετε.
Καλή σας απόλαυση!

1.Εμφάνιση – χρώμα.
Αρχικά βάλε στο ποτήρι σου μια μικρή ποσότητα κρασιού (εννοούμε ποτήρι γευσιγνωσίας ή έστω ένα καλό ποτήρι κρασιού). Είναι σημαντικό το ποτήρι να μην έχει χρώμα και να είναι διάφανο. Όλα καλά ως εδώ.
2.Άρωμα
Τώρα αρχίζει το καλό. Πλησίασε το ποτήρι στη μύτη σου. Μη διστάσεις ακόμα και να βάλεις τη  μύτη σου μέσα στο ποτήρι (ιδανικά χωρίς να τη βουτήξεις στο κρασί). Μύρισε και στη συνέχεια κούνα ελαφριά και περιστροφικά το ποτήρι σου για 2-3 δευτερόλεπτα.
Γιατί;
Γιατί οι αρωματικές ενώσεις του κρασιού είναι πτητικές και με αυτή την κίνηση απελευθερώνονται και φτάνουν περισσότερες στη μύτη σου.
Τώρα ξαναμύρισε. Δεν είναι διαφορετικό; Αν το κρασί που δοκιμάζεις είναι λευκό, ψάξε για αρώματα φρούτων, εσπεριδοειδών, πράσινων λαχανικών, βοτάνων, λευκών λουλουδιών ακόμα και βουτύρου!
Στα κόκκινα αναζήτησε αρώματα κόκκινων αλλά και μαύρων φρούτων, λαχανικών, και λουλουδιών. Αν το κρασί έχει περάσει από βαρέλι θα μυρίσεις και αρώματα καραμέλας, καπνού και μπαχαρικών. 
3. Γεύση
Δοκίμασε το κρασί βάζοντας μια μικρή ποσότητα στο στόμα σου και ανακίνησε το ώστε να το γευτείς όσο καλύτερα γίνεται, χωρίς ακόμα να το καταπιείς.
Προσπάθησε να τη γυρίσεις μέσα στου στόμα σου ώστε να έρθει σε επαφή με κάθε επιφάνεια, από τη γλώσσα έως τον ουρανίσκο. Μπορείς να διακρίνεις τη γλυκύτητα, τα αρώματα, την οξύτητα, το σώμα και τις τανίνες του (στα κόκκινα);
Βάλε μια δεύτερη γουλιά κρασιού στο στόμα σου και προσπαθήστε να ρουφήξεις και λίγο αέρα για να απελευθερώσει τα αρώματά του καλύτερα. Στην αρχή δε θα είναι και τόσο εύκολο, οπότε πρόσεξε μην πνιγείς.
Και τώρα η επίγευση.
Η  επίγευση είναι ο χρόνος που παραμένει η γεύση του κρασιού στο στόμα αφού το καταπιείς. Μένει στο στόμα για ώρα ή εξαφανίζεται μόλις καταπιείς;

Συμπέρασμα
Τι είναι τελικά ένα καλό κρασί; Ένα καλό κρασί θα πρέπει να είναι ισορροπημένο, πολύπλοκο και να έχει  ευχάριστη και μακράς διάρκειας επίγευση. Σου άρεσε; Είναι ένα κρασί που θα  θυμάσαι ή που θα διάλεγες ξανά; Πειραματίσου ώστε να βρείς τι ακριβώς σου αρέσει και ίσως να εκπλαγείς!