
🔹 1. Εμφάνιση – Το Χρώμα του Κρασιού
Ξεκινάμε από τα βασικά. Ρίξε μια μικρή ποσότητα κρασιού σε καθαρό, διάφανο ποτήρι γευσιγνωσίας – ή έστω σε ένα καλό ποτήρι κρασιού. Κοίταξε το κρασί σε φυσικό φως και παρατήρησε:
Το χρώμα του: ζωηρό ή θαμπό;
Την ένταση: απαλό ή βαθύ;
Τη διαύγεια: καθαρό ή με ιζήματα;
Το χρώμα δίνει πολλές πληροφορίες για την ηλικία και την ποικιλία του κρασιού.
🔹 2. Άρωμα – Μύρισε με Προσοχή
Τώρα αρχίζει η μαγεία. Πλησίασε το ποτήρι στη μύτη. Μη διστάσεις να βάλεις ολόκληρη τη μύτη μέσα στο ποτήρι – χωρίς βουτιές όμως!
Μύρισε μια φορά. Στη συνέχεια, περίστρεψε απαλά το ποτήρι σου για 2–3 δευτερόλεπτα και ξαναμύρισε.
Γιατί το κάνουμε αυτό;
Επειδή οι πτητικές ενώσεις του κρασιού «ξυπνούν» με την κίνηση, απελευθερώνοντας περισσότερα αρώματα.
Τι να αναζητήσεις:
Στα λευκά κρασιά: φρούτα (εσπεριδοειδή, ροδάκινο, αχλάδι), άνθη, φρέσκα βότανα, ίσως και νότες βουτύρου.
Στα κόκκινα: κόκκινα και μαύρα φρούτα, γη, βότανα, δέρμα, μπαχαρικά, καπνός, ξύλο (αν έχει περάσει από βαρέλι).